Laurent Sourisseau, noul director editorial al revistei satirice Charlie Hebdo, a dezvăluit recent că următorul număr al publicației „probabil nu va conține” o caricatură a Profetului Mohamed.
Potrivit ageției de presă italiană ANSA, decizia ar fi fost luată în contextul protestelor din ultimele zile din Afganistan. Cea mai recentă manifestație a avut loc joi, 22 ianuarie, în Kabul, unde aproximativ 100 de persoane au ieșit în stradă. Afganii au mers în fața Ambasadei Franței în Afganistan unde au afișat pancarte cu mesaje în care revista Charlie Hebdo era acuzată de blasfemie. De asemena, grupul a scandat „Îl iubim pe Mohamed!”, relatează Huffington Post.
De asemenea, peste 100 de islamiști radicali au manifestat marți, 20 ianuarie, în fața Ambasadei Franței din Jakarta, împotriva caricaturii cu Mahomed publicate în cel mai recent număr al Charlie Hebdo, unii îndemnând chiar la „expulzarea francezilor” din Indonezia, țara cu cea mai mare populație musulmană din lume.
În aceeași zi, din același motiv, aproximativ 300 de persoane au protestat și în orașul palestinian Gaza. Manifestația, desfășurată fără incidente, a fost organizată la apelul mișcării islamiste Hamas, potrivit MEDIAFAX.
Revista satirică Charlie Hebdo a publicat în numărul curent o caricatură cu profetul musulman Mahomed, reprezentat cu lacrimi în ochi și ținând o pancartă pe care scrie „Je Suis Charlie”/„Sunt Charlie”, slogan utilizat în semn de solidaritate după atacul care a vizat, pe 7 ianuarie, publicația franceză.
12 persoane au murit atunci. Printre victime s-au aflat și directorul publicației, Stéphane Charbonnier (Charb) și alți trei cunoscuți caricaturiști – Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) și Georges Wolinski (Wolinski).
Atacul a fost revendicat și de rețeaua teroristă sunnită Stat Islamic în Irak și Siria și de organizația Al-Qaida în Peninsula Arabia.
Revista satirică Charlie Hebdo s-a remarcat de-a lungul timpului prin ironizarea Profetului Mahomed și a altor elemente religioase, în principal islamice, publicația primind, ca reacție, o serie de amenințări teroriste.